Rolstoelbasket

Wat is G-basketbal?


G-basketbal is de overkoepelende term voor basketbal beoefend door personen met een handicap en is één van de meest populaire en spectaculaire teamsporten die over de hele wereld door G-sporters, zowel mannen als vrouwen, gespeeld wordt.

Voor wie?

In België wordt zowel rolstoelbasketbal als basketbal voor personen met een verstandelijke handicap gespeeld.

Basketbal voor personen met een fysieke beperking: Rolstoelbasketbal (R-BAB)
Rolstoelbasketbal wordt beoefend door sporters met een fysieke handicap. De spelregels ten opzichte van het reguliere basketbal zijn slechts minimaal aangepast in functie van het gebruik van de rolstoel. Het belangrijkste verschil is de loopfout. Een speler mag, met de bal op de schoot, maximaal tweemaal aan de wielen duwen en moet dan minstens éénmaal met de bal stuiten of een pas geven. Bij het niet naleven van deze regel maakt de speler een fout die vergelijkbaar is met een loopfout in het valide basketbal.

Basketbal voor personen met een verstandelijke handicap (VE-BAB)
​Basketbal is een populaire sport bij personen met een verstandelijke handicap. Door de grote niveauverschillen tussen spelers met een verstandelijke handicap in Vlaanderen werd de doelgroep onderverdeeld in verschillende niveaugroepen met aangepaste regels. Doorgaans kunnen alle personen met een handicap zonder rolstoel terecht in dit aangepast sportaanbod.

G-basketbal in Vlaanderen?


Rolstoelbasketbal (R-BAB)

​Parantee coördineert het competitief rolstoelbasketbal op Vlaams niveau en werkt nauw samen met de recreatieve G-sportfederatie Recreas op vlak van recreatief rolstoelbasketbal.

Basketbal voor personen met een verstandelijke handicap (VE-BAB)

De Vlaamse Basketballiga vzw coördineert Basketbal voor personen met een verstandelijke handicap in samenwerking met Parantee en Recreas vzw.